Southampton, ute etter topp 7 status?

SOuthampton 1Southampton (H), lørdag 12/9, 16:00  (opptak TV2 Sport Premium 21:30)

Ikke tid til å lage sak på vår historie mot Southampton denne gangen, men før kampen i dag kan det være interessant å se litt på historiske tall likevel.

Southampton har med litt kapital, men kanskje mest utmerket ledelse, på kort tid tatt steget opp fra League 1 til å bli klubben som har nærmest 'topp 6'-klubbene de to siste sesongene. Topp 4-klubbene Man Utd, Arsenal, Liverpool, Chelsea har fått selskap av Man City i nyere tid, og selv om jeg er litt skeptisk har jeg regnet med Tottenham i dagens topp 6, basert på veldig nyere historie, og slik som Premier League er blitt nå, er det jo nesten avgjort på forhånd at f.eks Tottenham skal kjempe om 5-6 plass, Liverpool 4-5 etc...

 

Blackburn 2878610For å strekke dette bildet ut litt har jeg derfor laget en tabell over hvem som har vært best utenom disse topp 6. Var litt redd på forhånd at vi ville få en upopulær vinner, men det gikk heldigvis bra, også her tror jeg de fleste av oss raskt ville kommet frem til de fleste av de fem klubbene som skiller seg klart ut, regnet fra Premier Leagues oppstart i 1992/93.

Blackburn er eneste lag i denne gruppen som har vunnet serien, de var jo prototypen på kjøpelaget, med Jack Walkers penger, og god hjelp av Alan Shearer/Chris Sutton etc. ble det seier på målstreken i 1994/95, og i sesongene før og etter hadde de også noen flere topp-plasseringer før det etterhvert ble slutt på pengene og toppseriestatusen.

Beste klubb i min kåring ble Newcastle. To andreplasser og to tredjeplasser er meget bra i denne sammenhengen, og så de med god hjelp av Alan Shearer, som nokså sikkert ville vunnet denne kåringen klart, ned på enkeltspiller-nivå. Også eneste klubb som har blandet seg inn i topp tre, siden Leeds' tredjeplass i 99/00.

AlanShearerEverton har tradisjonelt vært en topp 4-klubb, men den statusen har de mistet, og har i det siste vært en klubb i 5-8.plass-gruppen. Uansett, siden Newcastles tredjeplass i 02/03, deres fjerdeplass i 04/05 er den siste gangen noen av disse klubbene her har tatt en topp fire-plassering.

Aston Villa kan vi heldigvis si at har falt langt ut fra den toppgruppa som dannet seg midt på nitti-tallet, men de er likevel klubben her som flest ganger har endt på åttendeplass eller bedre, tolv ganger siden 92/93, med andreplass i 93 som beste plassering. Seks sjetteplasser mellom 1999 og 2010 sier litt om stabiliteten deres i hvert fall, før det har gått verre de siste årene, da de også vel har blitt skjøvet ned til Midlands nummer to...

Leeds hadde sin storhetsperiode omtrent samtidig med Blackburn, ligatittelen kom ikke med her, den kom før Premier League fikk sitt nye navn, men en del bra plasseringer fra 93 til 02 gir dem også en plass i min nye topp 5 gruppe.

Bak disse fem klubbene må vi langt ned i total poengsum, her finner vi de som har hatt noen korte oppturer, med en 5-8. plass i ny og ne. Norwich (93) og Nottingham Forest (95) er de eneste med tredjeplass, og ingen har fjerdeplass heller.

Ser vi med statistikkøynene er det også tydelig hvordan min topp 6 gruppe har utviklet seg siden 1993. Fra 93 til 97 tok de 3-4 plasseringer i topp 8, nokså spredt. I 1998 er det første gangen de tar alle fire første plassene, og fra 98 til 02 ser vi at det blir tynnere med andre klubber i topp fire. 03 til 07, kun tre av femten topp fem-plasser blir tatt av utenforstående, samme i 08 til 12, og her er det kun tre femteplasser, og fra 2010 og utover er alle dagens seks med i topp åtte. I 2011 tar klubbene de første seks plassene for første gang. 2013 og 2014 er det kun Everton som blander seg inn i de første syv plassene på tabellen, og i 2015 er de igjen på max, med 1-6.plass.

Og som vi begynte denne historien med, Southampton har blandet seg inn de to siste sesongene med en 7. og en 8. plass. Kunne det vært en spennende tanke å la topp 6 skille seg ut i en europeisk toppserie, og la resten kjempe om et seriegull? 

Poeng i tabellen min under er gitt slik: 8 poeng for 1.plass, 7 poeng for 2.plass, etc. ned til 1 poeng for 8.plass (Ja, måtte jo sørge for at Albion kom med...)

top6XLtop6XL2

 

 'Titler':
Everton 7
Newcastle 6
Leeds 4
Blackburn 3
Aston Villa 2
Southamp. 1