Newcastle (B) lørdag 22/4-06

newcastle logoSå var vi i gang med (trolig…) våre tre siste Premier League kamper for denne gang. Skal Robson endelig gi bånn gass og sette utpå et offensivt lag med Kanu og Ellington foran, få litt fart i bena til Greening, sette Kamara på målkurs, få Gera tilbake i fjorårsform etc. Tiden er inne for å satse alt, hjelper ikke med 0-0 nå igjen. Newcastle er skadeskutte, men vi har ikke slått dem på fem forsøk i PL, og på tolv ligakamper totalt. Statistikk siste tjuefem år er: V3 U5 T7

balis
Igor Balis
goodman60
Don Goodman

Siste ti møter:

PL 05/06 (H) 0-3
PL 04/05 (H) 0-0
PL 04/05 (B) 1-3 Horsfield
LC 03/04-3r (B) 2-1 eeo Hughes, Selvmål
PL 02/03 (H) 2-2 Dobie 2
PL 02/03 (B) 1-2 Balis
2.div 90/91 (H) 1-1 Goodman
2.div 90/91 (B) 1-1 Anderson
2.div 89/90 (B) 1-2 Goodman
2.div 89/90 (H) 1-5 Goodman

Våre kamper mot Newcastle i Premier League er altså nesten på nivå med de aller beste lagene, to uavgjorte og tre tap. Første sesongen var vi nære på da Igor Balis ga oss ledelsen på bortebane, men en meget omdiskutert scoring av Shearer like før pause, og en til av samme mann midtveis i andre omgang gjorde at alle poengene ble igjen i nord-øst. Dette var for øvrig en av ganske få kamper keeper Joe Murphy fikk for Albion. Hjemmekampen samme sesong var sesongens siste kamp, og Bob Taylors siste for Albion. Han ble imidlertid skadet etter en halv omgang, og ble erstattet av Scott Dobie. Sistnevnte puttet to mål i andre omgang, men Newcastle utliknet fortjent ti minutter før slutt. De siste to sesongene har det blitt to klare tap, og en traust 0-0 kamp. Høydepunktene i nyere tid er de to høyst overraskende seirene i ligacupen i 1989 (1-0) og 2003 (2-1), begge på St. James Park. I 89/90 og 90/91 var begge klubbene i gamle 2. divisjon, og Newcastle tok igjen flest stikk, to seire og to uavgjorte, med tre av fire Albion-mål av Don Goodman.

allen r51
Ronnie Allen - gammel helt tilbake som manager

Newcastle var i 2. divisjon på vår siste storhetstid rundt 1980, men vi fikk et par sesonger sammen før Albion rykket ned, og igjen var det et overtak til Newcastle med to seire og en uavgjort, men også vår siste ligaseier, 2-1 på hjemmebane 2. juledag 1984. Steve Hunt og Garry Thompson stod for målene. Siste borteseier i ligaen kom i 1977/78, og vi kan se litt nærmere på den historiske begivenheten.

mulligan63
Paddy Mulligan - scoret sitt første og eneste ligamål for Albion i 2-0 seieren hjemme i 77/78

Albion hadde startet bra på hjemmebane med to strake seire i serien pluss en i ligacupen, men stod med bare ett poeng på sine to første bortekamper. Newcastle på sin side hadde tre strake tap før kampen på St. James’ Park lørdag 10. september 1977. Manager Ronnie Allen valgte disse elleve for Albion:

Godden;
Mulligan, Wile, Robertson, Statham;
Cantello, Robson, T. Brown, Johnston;
Regis, Cunningham.
Innbytter Mick Martin for Cunningham
PS: Ble litt usikker på denne lagoppstillingen. Var det Cunningham som var Regis’ spisspartner på denne tiden? Eller kan det ha vært Tony Brown? Svar kan postes i forumet!

En vanlig lagoppstilling på dette tidspunkt var det uansett, selv om Cyrille Regis var ny, og spilte bare sin tredje kamp for Albion. Han kom på scoringslisten for fjerde gang på disse tre kampene da han laget 1-0, og senere i kampen kom også mål fra Laurie Cunningham og Bryan Robson. Jeg har faktisk ikke klart å spore opp noen form for kamprapport fra denne kampen, men den endte i hvert fall 3-0 til Albion, og poengene hjalp Albion videre på sin gode sesongstart.

Image
Slutt-tabell 1977/78

Midtveis i november lå laget som nummer tre, bak Nottingham Forest og Everton, men så kom en laber periode med bare to seire på tolv kamper som førte dem ned til niendeplass halvveis ut i mars. Rundt juletider forlot også manager Ronnie Allen Albion til fordel for jobb som trener for Saudi-Arabias landslag. John Wile vikarierte som manager et par kamper før Ron Atkinson ble headhuntet fra Cambridge United. Atkinson fortsatte å utvikle den gode stammen i laget som Johnny Giles og Allen hadde startet, og selv om det ble et skuffende tap for Ipswich i semi-finalen i FA-cupen gjorde laget en god innspurt i serien med syv seire på de siste elleve kampene, og en UEFA-cup plass ble sikret med sjetteplass. Dette var klubbens første i denne turneringen, selv om de var med i 66/67 da den het Fairs Cup. Newcastle på sin side rykket ned, og det er en god sjanse for at rollene blir ombyttet denne sesongen etter en god sluttspurt fra Newcastle, og en total kollaps fra Albion.

Linker til forrige Newcastle-artikkel:
http://www.baggies.no/web/index.php?option=com_content&task=view&id=40&Itemid=2
 

Image
Action fra hjemmekampen senere i sesongen. Mulligan jubler øverst til venstre for sitt 2-0 mål. Under sett Cyrille Regis inn en innlegg fra Cunningham. Tony Brown klarer ikke å lure Newcastle-keeper Mahoney på bildet til høyre.