Everton (H) Lørdag 23/8-08

ImageEverton er den klubben med flest sesonger bak seg på øverste nivå i England, fra oppstarten i 1888 har de bare spilt i fire sesonger på nivå to, siste gang i 1954. Siste storhetstid var på midten av 90-tallet da de sikret seg to ligatitler under Howard Kendall. Etter dette har det ikke godt så bra for klubben, og rundt årtusenskiftet var de nære på nedrykk flere ganger. David Moyes har imidlertid fått tid på seg, og etter hvert bygget et solid lag som de siste sesongene har stabilisert seg rett bak de fire ’nye’ store. Albion på sin side ligger veldig stabilt 15-20 plasser ned på liga-stigen. Det er vi ute etter å utjevne i dag.

Image
Igor Balis - Albions straffekonge
Albion-Everton møter i Premier League:

2002/03: Everton-WBA 1-0 (Radzinski 35)
Hoult, Balis, Clement, McInnes, Moore, Sigurdsson, Gregan, Roberts, Dobie, Johnson, Wallwork. Inn: Koumas og Hughes.

Albion, med ni kamper uten seier, møtte ligaens formlag (fem seire på rad) på Goodison Park, og selv om de spilte ganske bra så de aldri farlige ut. Hjemmelaget, med Kevin Campbell på topp og Steve Watson på benken, utnyttet en svak klarering av Sigurdsson og scoret kampens eneste mål ved Tomasz Radzinski. Ellers huskes kampen for Wayne Rooneys innhopp to minutter før slutt da han rakk å erte på seg Darren Moore.
 
2002/03: WBA-Everton 1-2 (Balis 18 str. – Hoult (selvmål) 23, Campbell 45)
Hoult, Balis, Clement, McInnes, Wallwork, Gregan, Sigurdsson, Johnson, Hughes, Dichio, Koumas.
Inn: Dobie og Udeze.

Albion hadde i teorien fortsatt en mulighet ti lå redde plassen i PL foran kampen mot Everton, men ikke i praksis. Everton på sin side kjempet for Champions League-plass og startet denne gang med sin nye storspiller Rooney på topp.  Albion tok likevel ledelsen da de fikk sesongens første straffespark, men det varte bare få minutter før Hoult dyttet en corner i eget nett. Kevin Campbell avsluttet en god førsteomgang med å enkelt putte en Rooney-pasning i mål. Andre omgang var ikke like spennende selv om det var en amper stemning, og det ebbet ut med et nytt tap, og for Albion, femten poeng å ta igjen på de siste fem kampene for å redde plassen!

Image
Scott Dobie - nå tilbake i Carlisle
2004/05: Everton-WBA 2-1 (Osman 2, 69 – Dobie 7)
Hoult, Scimeca, Robinson, Gera, Purse, Gaardsøe, Clement, Kanu, Dobie, Johnson, Greening. Inn: Albrechtsen, Haas og Moore.

Sesongens fjerde kamp, og de tre første kampene var alle endt uavgjort, mot sterke lag som Blackburn, Tottenham og Villa. Everton på sin side var rystet etter at Rooney var på vei til United, men ikke mer enn at de tok ledelsen etter to minutter. Langt innkast, Kilbane stusset videre, og Osman headet inn. Albion skaffet seg raskt et par cornere, og Scott Dobie headet inn sitt siste mål for Albion. Det var en svak kamp, men Everton var det eneste laget som så ut til å kunne score, og seiersmålet kom tjue minutter før slutt, på nok en dødball, da Osman styrte inn et Carsley-frispark.

2004/05: WBA-Everton 1-0 (Gera 63)
Hoult, Albrechtsen, Robinson, Richardson, Gaardsøe, Wallwork, Gera, Horsfield, Campbell, Clement, Greening. Inn: Moore og Scimeca.

Selv etter en overraskende 4-1 seier borte mot Charlton i forrige kamp var Everton, på fjerdeplass på tabellen, favoritter mot Albion. Bryan Robson valgte igjen å utelate Rob Earnshaw fra laget, selv etter hattrick som innbytter mot Charlton. Kampen ble aldri noen stor forestilling, men midtveis i andre omgang overlappet Greening på Robinsons venstrekant og la inn til Zoltan Gera som headet inn i duell med Yobo. David Moyes svarte med å sette innpå Duncan Ferguson, og det ble en stund kaos i Albions sekstenmeter, før Robson kontret tilbake med å sette inn Darren Moore, og ting roet seg. Southampton, Palace og Norwich tapte alle klart dagen før, og Albion nærmet seg nå sikker plass. Etter The Great Escape skjønner vi hvor viktige poengene var!

Image
Ronnie Wallwork - gjenganger for Albion i PL
2005/06: WBA-Everton 4-0 (Ellington 45 str, 69, Clement 51, Earnshaw 90)
Kuszczak, Albrechtsen, Clement, Inamoto, Davies, Watson, Kamara, Horsfield, Ellington, Wallwork, Greening. Inn: Carter, Kanu og Earnshaw.

2005/06-sesongen er en stygg glipp I Evertons gode innsats I PL de siste fem årene, og de har også æren av å være det eneste laget som har sluppet inn mer enn to mål mot Albion i en PL-kamp på The Hawthorns. Nathan Ellington scoret sitt første PL-mål på straffe like før pause etter at han selv var lagt ned helt ute på sekstenmeterhjørnet. Neil Clement headet inn en corner ikke lenge etter pause, Ellington skrudde en flott ball ned i hjørnet for 3-0, mens Rob Earnshaw snappet opp et tilbakespill fra Kilbane og fastsatte sluttresultatet til 4-0. Med tre poeng froskehoppet Albion forbi Everton opp på 16. Plass.

2005/06: Everton-WBA 2-2 (Anichebe 84, Ferguson 90 str. – Gera 14, Martinez 47)
Kuszczak, Watson, Robinson, Wallwork, Davies, Martinez, Quashie, Ellington, Kanu, Gera, Greening.
Inn: Carter, Hodgkiss og Nicholson.

Vårt foreløpige siste poeng i PL burde vært tre i siste kamp i 05/06-sesongen. Nedrykket var klart for lenge siden, men Albion gjorde likevel sitt til å ende sesongen på en din måte. Mot spillets gang var det Gera som åpnet scoringene med en typisk heading fra et Greening-innlegg. Kuszczak storspilte og holdt nullen ut omgangen før innlånte Williams Martinez økte ledelsen på en corner like etter sidebytte. Bryan Robson satte innpå alle ungguttene sine utover i andre omgang, og til slutt sprakk nullen, først da Anichebe enkelt rundet Martinez. To minutter på overtid viste sistnevnte igjen hvorfor han ikke fikk noen permanent overgang da han feide ned Arteta. Duncan Ferguson hinket frem til straffemerket i sin siste Everton-kamp, skjøt rett på Kuszczak, men satte selv inn returen, og avsluttet en frustrerende sesong for Albion.

PS: Vi er ubeseiret i siste tre kamper mot Everton, regner med det holder seg etter i dag.

PPS: Vi har aldri scoret akkurat tre mål i en PL-kamp. Tror den rekorden ryker i dag.

PPPS: Ronnie Wallwork spilte i fem av seks kamper mot Everton i PL. I dag er han, ettersom jeg kan finne ut, foreløpig uten klubb etter at hans kontrakt med Sheffield Wednesday gikk ut i sommer.