Hartlepool (B) Tirsdag 26/8-08 - Ligacup 2.runde

ImageReservebenken får trolig sjansen til å imponere Tony Mowbray tirsdag kveld da Albion reiser nordover for å prøve å gå videre i ligacupen. De fleste av klubbene i de to øverste divisjonene benytter nå for tiden sjansen til å gi spilletid til spillere som normalt sliter benken, og der har Albion ganske mange alternativer. Hva med et lag som dette: Kiely, Hodgkiss, Martis, Pele, Cech, Dorrans, Worrall, MacDonald, Moore, Slusarski, Beattie. Personlig håper jeg Mowbray ikke tar helt av, og beholder en sterk stamme i laget, trolig er ligacupen vår største sjanse til å vinne en pokal denne sesongen. Og borte mot Hartlepool går det som regel bra. (oppdatering mandag kveld, Mowbray har uttalt at han ikke endrer for mye på laget, og David Worrall er utleid til Accrington Stanley den neste måneden.)

Image
Kun 300 km til Hartlepool
Vi har møtt Hartlepool kun fem ganger tidligere i historien:

03/04 LC2 (B) 2-1 Neil Clement, Rob Hulse
92/93 div.2 (B) 2-2 Ian Hamilton, Paul Raven
92/93 div.2 (H) 3-1 Bob Taylor, Luther Blissett, Gary Robson
91/92 3.div (H) 1-2 Paul Williams
91/92 3.div (B) 0-0

Hartlepool United ble dannet i 1908, og kom med i ligaen da den ble utvidet med divisjon 3 Nord i 1921. Det tok klubben 47 år før de klarte sitt første opprykk, men de rykket ned igjen etter en sesong i daværende divisjon 3. I nyere tid har det gått litt bedre, med opphold på nest nederste fra 91-94, 2003-06, og tilbake igjen i 2007. Beste prestasjon er to sjetteplasser i 2004 og 2005, og nærmest opprykk til nivå to kom de i 2004/5 da de tapte playoff-finalen 2-4 mot Sheffield Wednesday. I fjor endte de som nummer femten. Årets sesong begynte bra, med 4-2 mot Colchester og 3-0 mot Scunthorpe i ligacupen, men etter dette har de tapt to ligakamper med 0-1. Manager er Danny Wilson, spillertroppen har få kjente navn, og alle bergenserne som har vært innom klubben de siste ti-femten årene tydeligvis er reist hjem. Martin Hollund gjorde det best, med 117 kamper for klubben, mens Jan Ove Pedersen fortsatt har stjernestatus fra den korte perioden har var på utlån fra Brann. Selve byen ligger en mil nord for Middlesbrough på østkysten, med Nordsjøen som nærmeste nabo.

Image
Hartlepools Victoria Ground
Våre møter med Hartlepool er forståelig nok tilbake til våre to år på nivå tre, pluss en enkelt ligacupkamp for fem år siden.

Foran første kampen i 1991/92 hadde vi mistet litt av futten som vi hadde i sesongåpningen, og etter kun ett poeng på to strake hjemmekamper ble det nok en skuffelse med 0-0 på bortebane, spesielt etter at hjemmelaget stod med fire strake tap og tolv baklengsmål. 2810 tilskuere hadde funnet veien til Victoria Ground denne tirsdagskvelden, deriblant 475 bortefans.

På våren raknet det enda mer for Bobby Goulds disipler, og da gjestene fra nord kom på besøk ble det et av mange hjemmetap for Albion i denne dårlige perioden. £250.000-floppen Paul Williams (tenk tilbake på denne tiden så syter du ikke lengre hvis Ishmael Miller misser et mottak!) scoret et trøstemål på tampen etter at Paul Dalton hadde gitt gjestene ledelsen på straffe allerede etter fire minutter, og doblet ledelsen midtveis i andre omgang. Etter kampen var Albion nå fire poeng bak Stoke og Brentford som okkuperte de to direkte opprykksplassene.

Bobby Gould var borte sesongen etter, erstattet av Osvaldo Ardiles, og da gikk ting bedre for Albion, også mot Hartlepool. Tidlig i november lå klubbene som hhv. en og fire på tabellen da de møttes på The Hawthorns, og det ble en jevn kamp som Albion ikke avgjorde før helt mot slutten. Et av Albions mål denen dagen kom frresten fra innleide Luther Blissett, hans eneste før han reiste tilbake til Watford. PS: Samme uken vurderte Albion å kjøpe en ny spiss, Kevin Wilson fra Notts County, men det ble ikke noe av. Notts Co. ville ha £200.000, Albion ville bare gi halvparten…hvordan tidene har endret seg.

Image
Phil Gilchrist, nå ass.manager i Woking
Da bortekampen stod for døren i mars var Hartlepool inne i en blindgate, fjorten kamper uten seier, og begynte å nærme seg nedrykksposisjon. Albion slet også, opprykksplassen var forsvunnet etter fire strake bortetap, David Speedie var kommet og gått. I et forsøk på å tette igjen bakover var Tony Lange foretrukket i mål for bare tredje gang foran Stuart Naylor. Han klarte å holde nullen i 37 minutter før Andy Saville scoret på straffe, men Ian Hamilton utliknet minuttet etter. Elleve minutter ut i andre omgang scoret Saville igjen, og i kraftig vind så det ut til at hjemmelaget skulle beholde alle poengene til tross for sterkt Albion-press. Paul Raven ville det imidlertid annerledes, og reddet ett poeng for Albion da han headet inn 2-2 to minutter før slutt. Til slutt ble ikke det ene poenget så viktig siden vi havnet med begge beina i playoff, mens vertene reddet plass i divisjonen med fire seire på sine siste syv kamper. PS: På Hartlepools lag denne lørdagen var en ung Phil Gilchrist.

Image
Sekou Berthe, her i Panionios-drakt i kamp med Henrik Larsson
Drøyt ti år senere tok vi vår første seier på Victoria Ground, med Phil Gilchrist på vårt lag denne gangen, i ligacupens andre runde. Albion stilte med en debutant i forsvaret, Sekou Berthe, og en annen sjelden kar på venstrebacken, Allasane N’Dour, men stilte ellers med et sterkt lag. Likevel var det hjemmelaget som startet best, i god form etter 8-1 seier i forrige hjemmekamp. Nullen holdt nesten til pause, men N'Dours hands førte til straffe, og scoring for Mark Robinson. Gary Megson byttet inn Scott Dobie og Neil Clement tidlig i andre omgang, og disse kombinerte for Albions utlikning. Dobie var nesten gjennom etter en lang poler fra Gilchrist da han ble lagt i bakken, og Clement smalt frisparket i nota etter at Chris Westwood fikk se det røde kortet. Etter dette tok Albion over totalt, og scoret også et vinnermål, ti minutter før slutt, da Dobie la inn til Rob Hulse som sendte oss videre til en klassisk kamp borte mot Newcastle i neste runde.