Farvel til trioen Phillips, Gera og Albrechtsen

Alle de tre spillerne som gikk ut kontraktstiden i sommer har forlatt klubben. Både Zoltan Gera og Martin Albrechtsen ble hentet til klubben av Gary Megson sommeren 2004, etter at vi rykket opp fra div.1 for andre gang på to forsøk på våren. Kevin Phillips ble hentet inn av Bryan Robson for to år siden da vi skulle prøve å rykke opp igjen etter det andre nedrykket vårt. Det er med andre ord to spillere med relativt lang fartstid i Albion pluss en storscorer, og alle fortjener vel en fin avskjed, selv om de vel valgte bort klubben vår for pengenes skyld.

Image
Gera til Fulham
Image
Phillips til Birmingham
Image
Albrechtsen til Derby
Ungarske Zoltan Gera var vel et ukjent navn for de fleste da nyheten kom om at Megson hadde bladd opp £1,5 millioner for midtbanespilleren fra Ferencvaros, men det tok ikke lang tid før han var i alle våre hjerter. Det ble innhopp fra benken i de første to seriekampene, men da han fikk starte mot Tottenham i tredje kamp fikk han en drømmestart på karrieren i WBA. Bare tre minutter var gått da han mottok ballen fra Riccardo Scimeca på høyre siden, lurte en forsvarer, og smalt ballen inn i lengste hjørne bak Paul Robinson. Selv om målet og saltoen etterpå ikke holdt til å bli matchvinner var det ingen tvil om at Megson hadde funnet en juvel. I løpet av sin første sesong i Premier League startet han 31 kamper, kom inn som innbytter i de siste syv, og med seks mål var det bare Rob Earnshaw som puttet flere enn ham.
Dessverre ble han skadet tidlig i andre sesongen, og han kunne ikke hjelpe å holde Bryan Robsons mannskap i PL. I Coca Cola Championship var han tydelig fortsatt preget av skadefraværet, og han klarte aldri å stabilisere seg på et høyt nivå.
Det klarte han derimot i fjorårssesongen, da vi ganske ofte fikk oppleve en Gera i form, og han rundet også ti mål totalt, noen av dem meget viktige på tampen av sesongen.
Nå gikk dessverre kontrakten i WBA ut, og etter at det ved flere anledninger i hans tid i klubben har versert rykter om at klubber i midtsjiktet i Premier League har ønsket seg spilleren klarte vi ikke lengre å holde på ham. Mange hadde ham fortsatt på ønskelisten, men etter lang tids spekulasjon valgte han litt overraskende Fulham.
Jeg kommer alltid til å huske ham som en av de store profilene i denne jo-jo perioden vi er inne i, ikke bare for spillet, men for hele personen som alltid virket positiv, og viste ekte glede da det gikk bra på banen. Historiene fra ungdomstiden i Ungarn, med rusmisbruk og etter hvert frelse, hjelper bare til å forme bildet av en spesiell spiller.
Noen øyeblikk som huskes ekstra godt: Den tidligere nevnte scoringen mot Spurs. Den gangen da han løp opp en tilsynelatende fortapt ball mot Birmingham, stoppet ballen på dødlinja med et tigersprang, og vant en corner som Neil Clement scoret på. Eller hva med utlikningen fire minutter på overtid mot Sunderland da han scoret et av sine mange mål med hodet. Noen som husker de to headingene fra Charlton-kampen som gikk på tv i vinter? Hadde vi klart opprykket i vår hvis ikke han hadde gjort godt igjen straffemissen mot Wolves tidligere i sesongen, og scoret kampens eneste mål på Molineux? Noe av det siste vi kommer til huske ham for er kanskje det ulykksalige klareringsforsøket på Wembley mot Portsmouth.

Se noen av disse klippene og litt annet snacks her:
http://www.dailymotion.com/gz001/GeraZone

http://video.aol.com/video-detail/zoltan-gera-west-bromwich-albion/4044639968?icid=acvsv1

Zoltan Geras stats i Albion:
2004/05: kamper 35+7, 6 mål
2005/06: kamper 12+4, 3 mål
2006/07: kamper 31+17, 6 mål
2007/08: kamper 38+11, 10 mål
Totalt: kamper 116+39, 25 mål

Image
Zoltan Gera's kjente scoringssalto
Image
Mer Gera-jubel


Martin Albrechtsen kom vel som en stor overraskelse på de fleste da han ble hentet inn for en da rekordsum for Albion, £2,7 millioner ble det vel sagt, selv om det senere også er kommet beskyldninger om at en del av summen gikk i lomma på Megson, agenter og sikkert en gjeng med andre luringer. Jeg vet ikke helt om noen noen gang ble helt kloke på hva slags spiller vi hentet fra FCK. Ingen hadde vel hørt om ham før, og var han back eller midtstopper? Han fikk en rolig start på Albion-karrieren, de første kampene satt han på benken, men i sesongens fjerde ligakamp, borte mot Everton kom han på banen midt i første omgang som erstatter for en skadet Thomas Gaardsøe. Et par måneder senere hadde han vært litt ut og inn av laget som midtstopper, men etter en usedvanlig svak start på bortekampen mot Crystal Palace i oktober ble han byttet ut etter halvspilt første omgang, og Megson forsvant selv etter kampen. Ni kamper uten spilletid fulgte, men så ble han tatt inn i varmen av Bryan Robson i stedet for Ricardo Scimeca på høyrebacken og spilte neste alle kampene ut sesongen og The Great Escape.
Neste sesong spilte han to tredjedeler av kampene som høyreback, mens Steve Watson spilte resten, og Albion sank som en våt melsekk ned i Cola-ligaen. 2006/07-sesongen var ganske lik, men nå fikk han en ny mann å kjempe mot på høyrebacken, nemlig Paul McShane. Så i sin siste sesong var han endelig tilbake på sin favorittposisjon som midtstopper. Manager Tony Mowbray rullerte en god del på midtstopperparet sitt, men ble etter hvert førstevalg sammen med Barnett og så Clement.

Det er en del enklere å finne høydepunkter i karrieren for Albrechtsen enn Gera. Jeg tror det de aller fleste vil komme på først er hans første mål for klubben. Etter at Darren Moore var blitt utvist på tampen av første omgang borte mot Wigan tidlig i 2006 kom Albrechtsen inn, og ti minutter ut i andre omgang fosset han fremover på en kontring etter at Ronnie Wallwork hadde vunnet ballen av Paul Scharner. Wallwork sendte ballen fra seg på perfekt måte og Albrechtsen, som hadde sin kanskje største styrke på banen i farten sin, fortsatte løpet, fikk ballen, og satte den kontrollerte forbi keeper ved nærmeste stolpe. Med dette målet ble han matchvinner, mye takket være en utrolig kamp av Tomasz Kuszczak i Albion-målet, og det ble klubbens eneste borteseier i Premier League den sesongen. Hans andre mål for Albion kom på en heading fra corner hjemme mot Leeds sesongen etter, mens han doblet sist sesong, først med 3-0 målet borte mot Watford (heading etter frispark), og så headet han inn 2-3 målet hjemme mot Cardiff i vår da vi kjempet oss tilbake fra 1-3 til 3-3.

Målet mot Wigan:
http://www.youtube.com/watch?v=Jx7l_h5_wlw

Albrechtsens stats i Albion:

2004/05: kamper 24+4, 0 mål
2005/06: kamper 30+5, 1 mål
2006/07: kamper 27+7, 1 mål
2007/08: kamper 37+4, 2 mål
Totalt: kamper 118+20, 4 mål

Image
Martin Albrechtsen forserer forbi Ashley Cole
Image
Albrechtsen i aksjon i semifinalen i cupen


Så har vi Kevin Phillips. Veteran og storscorer som fikk to gode sesonger i WBA før et bra tilbud fra Birmingham ikke helt ble matchet av Albion, og hvem kan vel si noe på at en spiller som nærmer seg slutten av karrieren vil sikre seg så godt som mulig økonomisk. Kevin Phillips er født i utkanten av London, og startet karrieren som høyreback i Southampton, dog uten å få noen kamper der. Via amatørlaget Baldock Town kom han til Watford som 21-åring i 1994, og da var han flyttet frem som spiss, og på bare femten kamper ble han lagets toppscorer med ni mål i div.1. Et par år senere ble han solgt til Sunderland, og her hadde han sin storhetstid. 115 mål på 209 kamper, inkludert 30 i Premier League i 1999/2000.

Noen år senere ble det to gode sesonger i Southampton pluss en dårlig i Aston Villa før Bryan Robson hentet ham den korte veien til The Hawthorns for to år siden. Her debuterte han borte mot Leyton Orient i ligacupen, scoret i sin første ligakamp fra start, hjemme mot Leicester, og endte til slutt opp med 46 mål på to sesonger, ingen dårlig uttelling. To hattrick (5-1 borte mot Ipswich/7-0 hjemme mot Barnsley) ble det i 2006/07-sesongen, men høydepunktet var uten tvil de tre scoringene mot Wolves i playoff-semifinalene. Mange husker nok også to sene scoringer i TV-kampen hjemme mot Luton da han snudde 1-2 til 3-2.

I fjorårssesongen kan vi også plukke flere høydepunkter. Chippen mot QPR i 5-1 seieren, 1-0 målet borte mot Sheffield Wednesday fem minutter på overtid, pasningen til Gera da han ble matchvinner på Molineux.

Et par scoringer her:
http://www.youtube.com/watch?v=mdsxHrP1ITY
http://video.aol.com/video-detail/phillips-vs-wolves/2142684205

Phillips stats i Albion:
2006/07: kamper 35+5, 22 mål
2007/08: kamper 30+8, 24 mål
Totalt: kamper 65+13, 46 mål

Image
Kevin Phillips har scoret mot Wolves
Image
Mer jubel for Phillips