Byen og stadion

Jeg har faktisk lenge kunne tenkt meg en rundtur i England, for det er ikke noen tvil om at det er mange flotte byer og steder å besøke. I denne artikkelen skal vi ha fokus på byen West Bromwich, og ikke minst den flotte stadion til fotballklubben i byen. Etter hvert skal vi innom de fleste deler av klubben, og i forrige artikkel fikk dere en del av historien fra oppstarten på slutten av 1800-tallet. Fotball er en stor sport over nesten hele verden, men for engelskmennene er det en stor del av livet deres. Det å bli kjent med fotballmiljøene er også noe som vil bli et tema, og i denne omgang spesielt rundt klubben West Bromwich.

Byen og stadion
Byen og stadion

Cirka 75 000 innbyggere

Om vi går tilbake til en folketelling i 2011, hadde West Bromwich rett i overkant av 75 000 innbyggere. Byen ligger i Sandwell-regionen, en liten mil utenfor den langt større byen Birmingham. I forrige artikkel nevnte jeg at byen ligger i West Midlands, men tidligere tilhørte den Staffordshire fra gammelt av.

Dette er det opprinnelige navet til West Bromwich, og er dokumentert tilbake til slutten av 1000-tallet. Navnet ble ikke skrevet slik man ville skrevet det i dag, da ville det vært Broom Village. Første stavelse i navnet, betyr sopelime/feiekost – og siste stavelse som betyr landsby. Man er litt usikker på alle deler av historien, men mest trolig var Bromvic en del av Hansworth – som var navnet på sognet.

Nonnekloster

På 1100-tallet kom det er nonnekloster, og dette sees på som starten for slik vi kjenner dagens by. En annen viktig del av byen West Bromwich sin vekst, var på grunnlag av at byen ble et viktig stoppested på ruten mellom Shrewsbury og London. Grunnen til at man satte West foran navnet, var for å skille mellom byen og landsbygda. så West Bromwich ble altså den bymessige delen av stedet.

Det er en gammel og ærverdig fotball stadion vi her snakker om, som første gang åpnet på høsten i år 1900. Men den har så klart gjennomgått moderniseringer og utbygginger etter den tid, og er dessuten også den fotballbanen i England som ligger høyest over havet.

4 seksjoner

Dagens anlegg har en kapasitet på nesten 28 000 sitteplasser, og består av 4 seksjoner med tribuner. Alle seksjonene har sine egne navn som: Birmingham Road End, East Stand, Halfords Lane Stand og Smethwick End. Alle seksjonene har blitt modernisert og utvidet, og det siste som skjedde var at East Stand fikk cirka 8000 sitte plasser i 2001. Tilskuerrekorden ble satt i 1937, da West Bromwich hadde Arsenal på besøk. Dette skjedde under den 6.runden av FA-cupen, og det kom nesten 65.000 tilskuere for å se kampen. Vel det var litt om både byen og fotballbanen, kanskje ikke all verden men i alle fall et raskt innblikk i historien. Det kommer ganske snart flere artikler om West Bromwich, og det kommer nok til å være hovedvekt av fotballrelatert innhold så klart. Jeg håper der følger med videre!