Det engelske landslaget epoke vis

Ja vår reise i historien til verdens kanskje mest kjent landslag fortsetter, og denne gangen skal vi ta for oss mer detaljer inndelt i årsperioder og epoker. Det kan være noe som blir gjengitt flere ganger, men det ikke lett å unngå når vi snakker om verdens første landslag – med både opp- og nedturer. Slik er det naturlig nok for alle landslag, ja for den saks skyld for klubblagene også. Men det er kanskje nettopp dette med uforutsigbarheten, som gjør fotball så spennende og interessant for en hel verden. Vi skal starte på begynnelsen av forrige århundre, for det var først da at det engelske landslaget virkelig kunne opptre som nettopp et landslag.

1906-1920 tar skrittet ut av Storbritannia
1906-1920 tar skrittet ut av Storbritannia

1906-1920 tar skrittet ut av Storbritannia

Det var Østerrike som var England sin første motstander i Europa, og faktisk var kamp nummer to også Østerrike. De to landene møttes i Østerrike 6.juni 1908, og England slo hjemmelaget hele 6-1. Men kun 2 dager senere så var det omkamp, som engelskmennene økte måltallene til 11-1 i sin favør. Det kan altså tyde på at dette landslaget til England var dyktige, men jeg vet lite om dette laget til Østerrike.

Vant mye

Neste motstander for England utenfor Storbritannia var Ungarn, som også måtte se seg slått av engelskmennene. Senere traff de igjen de samme lagene, altså Østerrike og Ungarn – og vant gjorde de gang etter gang. Vi må helt til 1913 for å finne England sitt første tap, og det var mot Irland men antall mål er ukjent for meg. Navnet Vivian Woodward er kjent i engelsk fotballhistorie, for dette er mannen som scoret hele 29 mål for det engelske landslaget. Hans første landskamp var allerede i 1903, og frem til han sluttet i 1911 var denne angrepsspilleren gull verdt for England. Dette er faktisk en rekord, som stod seg helt frem til på slutten av 1950-tallet.

Slått ut av Norge i OL-1920
Slått ut av Norge i OL-1920

Slått ut av Norge i OL-1920

Tidligere hadde England deltatt i OL flere ganger, men som en del av laget til Storbritannia. Dette har kun skjedd i OL-sammenheng, og ikke noen andre internasjonale mesterskap. Storbritannia vant hele 3 OL-gull, men det var før 1920 og jeg har ikke noen nøyaktige opplysninger som forteller hvilke årstall det her er snakk om. Det ble mye styr rundt det med at England i 1920 kom med et amatørlag til OL, noe som regelverket sa at alle lag måtte gjøre. Men engelskmennene la inn protest, da tydeligvis ikke alle land hadde tatt dette påbudet til følge.

Men protesten var lite verdt, for sannheten var at England ble slått ut av et landslag med kun amatører – og dette landslaget het Norge. Kanskje en del av fotballhistorien ikke alle kjenner til, men du verden så moro selv om det er lenge siden nå. Senere skal vi jobbe oss utover 1920-tallet, og komme inn på enda flere resultater som det engelske landslaget klarte å oppnå. Det blir også en del faktaopplysninger, om spillere som har utmerket seg for flagget og landet sitt i sin karriere.