English Football League

Vi fortsetter våre serie om fotball laget West Bromwich, og vi har allerede vært inne på en del av historien – både til fotballaget og byen West Bromwich. Som jeg nevnte i den første artikkelen, så var West Bromwich med i English Football League allerede fra starten av. Vi skal se på hvordan det hele kom i gang, og hvordan denne organisasjonen har utviklet seg opp gjennom årene. Vi kommer også til å ta en titt på andre klubber, som i forskjellige sammenhenger har en historie sammen med West Bromwich – kanskje viktige kamper og spillerkjøp også videre.

English Football League
English Football League

English Football League

I dag er det hele 72 klubber i denne organisasjonen, som startet med 12 klubber i 1888 – og som allerede nevnte var fotballaget West Bromwich en av disse klubbene. Det er vanlig å forkorte English Football League, med EFL.

De 72 klubbene som er tilsluttet English Football League, er fra både Wales og England. Det at Aston Villa stod sentralt i stiftingen av datidens The Football League, er kanskje ikke alle noe vet. Det var nemlig direktøren i Aston Villa, som tok initiativ til det hele. Navnet på denne direktøren var William McGregor, og stiftelsesmøte fant sted 22.mars i 1888. På høsten i 1888 startet den første sesongen for The Football League, og på slutten av 1950-tallet hadde antall klubber kommet opp i godt over 90 i tallet.

I 1992 skjedde det store endringer i organisasjonen, da hele 20 klubber bryter ut og etablerte sin egen liga. Ligaen jeg snakker om er FA Premier League, og det var de 20 beste klubbene som ønsket en slik løsning.

Fotballklubbene som var med i 1888

Det er jo naturlig at jeg starter med West Bromwich, og de andre 11 lagene i 1888 var: Wolverhampton, Stoke, Preston North End, Notts County, Everton, Derby County, Burnley, Bolton, Blackburn, Aston Villa og Accrington.

Fotballklubbene som var med i 1888
Fotballklubbene som var med i 1888

Milepæler

Allerede fire år etter oppstarten, så innførte de 2.divisjon. Når Første Verdenskrig kom, medførte dette stopp i ligaen i hele fem år. Når spillet kom i gang igjen i 1920, ble 3.divisjon startet, med noen endringer igjen allerede i 1921. Så kom Andre Verdenskrig og skapte nye problemer med det å spille fotball, så fra 1939-1946 var det helt stopp i ligaen igjen.

Det er kanskje i denne perioden de virkelig store endringene skjedde, og dette skal vi så klart studere nærmere – men det blir ikke i denne omgang for å bruke en kjent fotballterminologi. Vi skal også innom en viktig del av fotballens historie, nemlig supportermiljøene som i de fleste tilfeller er viktig for alle fotballag. Det finnes som kjent både gode og dårlige supportere, hvor de dårlige fra tid til annen skaper problemer for lagene sine. Men mest fokus kommer det nok til å bli, på alt det gode supportere gjør for lagene i sine hjerter. Jeg tenker nok det blir en pubrunde også, vi er jo tross alt i England folkens.