Fotballen utvikler seg mer og mer

Vi fortsetter med å sette søkelyset på fotballens historie, i forrige artikkel startet vi på 1100-tallet og jobbet oss opp til slutten av 1800-tallet. Så da er det vel naturlig å ta det videre derfra, og se på noen viktige årstall og hendelser i fotballhistorien. Det å skrive om fotballhistorie, kan lett bli en hel bok. Men som jeg har nevnt tidligere, er det de store og betydningsfulle begivenhetene som jeg tar for meg. De mindre hendelsene og detaljer rundt klubber, spillere, trenere, mesterskap også videre, er noe som vi skal se mer på senere. West Bromwich vil det komme mye mer om senere, og en del er allerede også skrevet.

Fotballen utvikler seg mer og mer
Fotballen utvikler seg mer og mer

1878-1885

I disse årene skjedde det en hel del i fotballhistorien, og det var faktisk først i 1878 at fotballdommere tok i bruk dommerfløyte. I 1882 var det på nytt tid for gjennomgang av felles fotballregler, mellom Irland, Skottland, Wales og England. Det var forbundene i disse landene som samlet seg, og fikk på plass et organ som bestemmer regler- dette organet eksisterer den dag i dag. Tre år senere blir det lovlig med profesjonell fotball i England, altså i 1885.

Det samme året er også viktig for norsk fotballhistorie, for da blir den første fotballklubben i Norge stiftet. Det er på lik linje med Danmark, hovedstaden som er først ute. To år senere spilles den første norske fotballkampen, og det er lagene Spring og Christiania som treffes. Laget Spring vet jeg ikke så mye om, men det står skrevet at Christiania vant kampen.

1888-1904

Fotball serier er jo noe det i våre dager finnes riktig så mange av, og det var i 1888 den første ble dannet. Dette har jeg skrevet litt om tidligere, fordi West Bromwich var en av lagene som var med fra oppstarten. Men West Bromwich vant ikke serien, men det gjorde Preston North End. I 1891 blir straffe innført, og dette året ble det også slik at dommeren får assistanse fra sidelinjen av sine linjemenn. I 1904 blir ser FIFA dagens lys, og det er 7 land fra europa som er med i forbundet. Man skulle kanskje tro at England gikk i bresjen her, men de var faktisk ikke engang med i dette nye forbundet.

Fotballen
Fotballen

1912-1925

I denne perioden skjer det en hel del regelendringer i fotballen, blant annet for keeper, regler for offside ble endret både i 1920 og i 1925. Den første endringen, gjorde det slik at offside ikke regnes med ved innkast.

Året er 1930 og det første verdensmesterskap avholdes, og dette året har FIFA fått over 40 medlemsland – siden oppstarten i 1904 hvor de som sagt hadde 7 medlemsland med seg. Det var alt vi fikk med i denne omgang, historien etter siste verdenskrig vil nok også bli beskrevet etter hvert. Det meste av organisert idrett lå brakk under krigen, men det finnes nok historier man kan plukke opp også fra den tiden vil jeg tro. Men om ikke lenge, skal vi naturlig nok tilbake til West Bromwich.