Landslagshistorien i fotballens hjemland

De som synes jeg skriver om mye historie, må bare ha meg unnskyldt. Men jeg tror faktisk det er ganske mange som liker å sette seg inn i historien, for på den måten lettere kunne forstår hvorfor ting er som de er i vår egen tid. En annen interessant sak med historie, er så klart å se hvordan utviklingen har vært gjennom generasjoner og tidsepoker. Vi skal nå ta for oss landslaget til England, og det er herrene som er først ute – selv om det kanskje ikke er god kutyme. Men i fotball mener jeg det er riktig, så får jeg heller ta den kritikken som måtte komme. Det er tross alt herrefotball som var den første, kvinnene kom ganske så mange år etter.

Landslaget administreres av fotballforbundet

Dette er ikke typisk kun for England, men mange andre lands fotballforbund har også ansvaret for sine landslag. Det engelske fotballforbundet, ble som tidligere nevnt stiftet allerede i 1863. Noe av det første arbeidet til fotballforbundet var å lage regler, dette er en jobb de faktisk fortsatt har et stort ansvar for. For sannheten er at det engelske fotballforbundet, den dag i dag bestemmer regelendringer for fotballspill verden rundt – og altså ikke kun i sitt eget hjemland. For mange så regnes England som fotballens vugge, ja nesten som at Norge og Morgedal er skisportens vugge – men fotball er jo en enormt mye større sport enn skisporten.

Landslaget administreres av fotballforbundet
Landslaget administreres av fotballforbundet

England stod utenfor VM og EM

I de fleste idretter så er Storbritannia samlet under ett og samme landslag, men slik er det ikke i fotball. Man kan jo undres over hvorfor det er slik, og svaret skal jeg gi dere nå. Skottland og England var de første landslagene i hele verden, mens Irland og Wales kom noe senere i gang. Men dette var på slutten av 1800-tallet, så vi må bevege oss godt ut på 1900-tallet for å finne mer av svaret. Irland og Wales var ikke skeptiske til hverken VM eller EM, men det var England i aller høyeste grad. Dette resulterte i at England faktisk ikke var med på VM før i 1950, og de valgte også å stå over de to første EM på begynnelsen av 1960-tallet. Dette er jo ganske merkelig, med tanke på at England er fotballens hjemland.

Resultater VM

Etter at England bestemte seg for å bli med i de internasjonale mesterskapene, har de faktisk ikke noen lang merittliste å vise til resultatmessig. England arrangerte selv VM i 1966, og dette mesterskapet er det eneste som det engelske landslaget har vunnet. Andre land som har vunnet VM er følgende landslag: Spania, Frankrike, Argentina, Brasil, Tyskland, Italia og Uruguay. Men noe sølv eller bronse har det aldri blitt, men derimot to fjerdeplasser – dette skjedde i 1990 og 2018.

Når England arrangerte og vant VM i 1966, hadde faktisk ikke West Bromwich noen spillere med på landslaget. Klubben har som vi tidligere har vært inne på, en lang og god historie når det gjelder landslaget. Men tilfeldighetene ville det slik, at noen VM-spill på hjemmebane ble det ikke på klubben den gangen.