Fotball

Mange årsaker til fotballens store popularitet

Fotball har mange millioner fans over hele verden. Spillet på banen trekker mange tilskuere som fyller tribunene i store stadioner verden over. Fans som ikke kan reise og se kampen live, følger kampen på internett, på tv og på andre plattformer. Det er ikke bare kampen som vekker interessen heller. Spillerne og trenernes privatliv og resultater på trening følges også nøye. Lønnen til spillerne og trenere er i noen tilfeller enorm, noe som er med på å forklare interessen for spillernes privatliv.

Folk som ikke har en stor interesse for sporten, lurer gjerne på hvorfor denne idretten er blitt å populær. Hvorfor fortjener de mange millioner i lønn? Det kan være vanskelig å finne et godt svar på dette. Mange idretter er spennende og mange idretter fremmer samarbeid og god sportsånd. Jeg får ofte dette spørsmålet, og jeg er litt lei av å ikke kunne si noe fornuftig. Så jeg har sett nærmere på fotballen for å se om jeg kan komme med en god forklaring.

Tidspunktet

Fotballkamp
Fotballkamp

Fotballkamper og turneringer spilles tradisjonelt sett på tider da andre idretter har pause. Derfor kunne publikum fra starten av vie all sin oppmerksomhet til spillet på banen. Ved å legge kampene til ettermiddager og helger, samt utenom andre idrettsarrangementer, fikk fotballen et svært variert publikum. Folk fra alle samfunnslag satt på tribunen og så på kampene. Alle ville følge sine favoritter, enten det var snakk om et favorittlag eller favorittspillere.

Overgang til TV

Fotballen fikk enda et løft da de første tv-apparatene ble tilgjengelig for folk flest. Dette var viktig for myndighetene, som i begynnelsen var ansvarlig for sendingene, å skape samhold. Fotball passer perfekt til dette. En omgang er akkurat lang nok til at alle fulgte med. Kommentatorer og flere kameraer plassert strategisk rundt banen, gir TV-seeren følelsen av å være tilstede. Mange kjøpte TV nettopp for å kunne følge favorittlaget sitt. Resultatet var at fotballen ble enda mer populær. I mange familier heier alle på samme lag, gjennom flere generasjoner.

Hvem vinner?

Jeg og mange andre liker å spille litt på fritiden. Jeg slapper av i godstolen med litt strategi spill eller tradisjonelle kortspill. Den samme spenningen får du når du prøver å gjette utfallet av en fotballkamp. Utfallet av en fotballkamp avgjøres av flaks og av spillernes dyktighet. Hadde utfallet kun vært basert på flaks, ville ikke spillet vært like interessant. Heldigvis er det mer enn flaks som avgjør en kamp.

Spillerens sesong, eventuelle skader, trenerens ferdigheter, tidligere resultater, dette er bare noe av det jeg følger med på. Jeg, og mange andre, bruker mye tid på å følge med på lagene for å kunne si noe om det mulige utfallet av en kamp. Har et lag hatt en dårlig sesong, er det større sjanse for at de taper. Har en god spiller fått en uventet skade, kan dette ødelegge for lagets sjanser. Det er helt gratis å følge med på lagene, og mange kommentatorer og eksperter legger ut sin vurdering å sosiale medier. Å prøve å forutsi resultatet av kampene, gjør sporten ekstra spennende.

Lidenskapelig

En fotballkamp vekker sterke følelser hos både spillere og fans. Det er et lagspill, hvor individuelle spillere kan briljere. Både laget og spillerne vil derfor kunne hevde seg i publikums øyne. Ofte er laget tilknyttet en by, et tettsted, en region eller et land. Resultatet er at publikum føler at laget representerer dem. Kombinasjonen av dette gjør at publikum blir svært engasjert i spillet, i serien og i lagene. Fans investerer tid, følelser og ikke minst penger i lagene. Lagene lever av salg av fotballskjorter, fotballutstyr, billetter til fotballkamper og salg av reklameplass på stadion for å nevne noe. Takket være pengene, kan de bygge ut større stadioner, kjøpe inn sterkere spillere og gjøre sitt ytterste for å vinne kamper. Jo flere kamper de vinner, jo flere tilhengere og jo større inntektsgrunnlag. Skal jeg være litt kynisk og skeptisk, er det klart at lagene og idretten jobber kontinuerlig for å beholde lidenskapelige fans. Hvert lag har sin kultur og sitt særpreg.

Alt på en bane

Det du elsker kan ikke alltid forklares med ord eller med logikk. Min kjærlighet til fotball og mine favorittlag, er ikke alltid å enkelt å forklare. Etter å ha sett litt nærmere på historien til fotball og prøvd å være litt nøytral, kan jeg svare litt mer utfyllende på spørsmålet: hvorfor liker du fotball? Jeg kan peke på at fotball handler om lagsamarbeid, om gode verdier og om felleskap. Kampoppsettet, en sesong hvor lagene flytter rundt og spiller på andres baner, tilgjengelighet; alt dette er med på å gjøre fotballen populær.

Fotballfans

Jeg har kommet frem til at det er viktig at fotball leverer alt på en bane: spenning, lagspill, intensitet og kamp. Men, når alt kommer til alt, er dette bare tørre ord. Det aller viktigste med fotballen er kjærligheten til spillet, og det kan man ikke forklare.