West Bromwich

I dagligtale sier man bare West Bromwich, men det hele og fulle navnet på denne engelske fotballklubben er: West Bromwich Albion Football Club. Vi skal gjennom en rekke artikler bli godt kjent med klubben, spillere, historie, meritter ja alt som kan knyttes til dette fotballaget. England og fotball er jo noe helt spesielt, og West Bromwich er en gammel klubb med mye historie bak seg. Som en del andre fotballklubber, har også West Bromwich sitt kallenavn – «The Baggies» For de som er litt kjent med engelsk geografi, er det kanskje kjent at West Bromwich også er navnet på byen som klubben kommer fra. Denne byen ligger ikke langt fra Birmingham, i en region som heter Vest-Midlands.

West Bromwich
West Bromwich

Stiftet som klubb i 1878

Klubben er over 140 år gammel, og var med på å starte The Football League i 1888. De andre 11 klubbene som var med på The Football League i 1888, skal vi også se litt nærmere på senere. De som grunnla West Bromwich, var faktisk arbeidere som jobbet på Salters Spring Work, dette skjedde i november 1878.

Klubbmeritter

Det skulle gå en del år før West Bromwich klatret til topps av ligaen, men dette skjedde i 1919-1920. Men de har en rekke seiere i FA-cupen, for å være mer eksakt har de 5 topplasseringer  fra 1888 til 1968. Ligacupen tok de hjem i 1966, mens FA Charity Shield ble vunnet i 1920 og 1954.

West Bromwich vant 2.divisjon i noen år på begynnelsen av 1900-tallet, men også så sent som i 2007/2008. De kom dessuten til finalen i FA-cupen for første gang i 1886, og som allerede nevnt har de også vunnet den flere ganger. Begge årene etter at de vant Ligacupen i 1966, kom de til finalespill i samme cup. De var også i finalen i Watney Cup i 1971, så slutten av 1960-tallet og begynnelsen av 1970-tallet – var en god periode for West Bromwich.

Klubbmeritter
Klubbmeritter

Bidratt sterkt på det engelske landslaget

Om vi ser på statistikken til West Bromwich når det kommer til landslaget i England, så har de gjennom årenes løp bidratt ganske så sterkt. Helt fra starten til klubben, har West Bromwich hatt 41 spillere på landslaget. Totalt antall kamper som disse spillerne har spilt, er 188 i tallet. Når det kommer til scoringer, så har de bidratt med 32 mål for landet sitt. I 177 av disse totalt 188 landslagskampene, har spillere fra West Bromwich vært med fra kampstart. Men de har også bidratt med landslagskaptein, dette har skjedd i 2 landslagskamper.

Rekorder i klubben

I 1892 klarte West Bromwich å slå Darwen hele 12-0, dette er rekorden med tanke på stor målforskjell for klubben. Tony Brown har vært en effektiv målscorer, med sine 279 mål for klubben sin. Nesten 5 millioner euro betalte klubben for sin dyreste spiller, Borja Valero fra Mallorca i 2008. Isaiah Brown er den yngste West Bromwich spiller i Premier League, med sine knappe 16 år. Håper dere vil følge med på de andre artiklene om West Bromwich, hvor vi skal gå litt dypere ned i det meste hva gjelder klubben og deres historie.